De Tweede Kamer heeft op 16 juni jl. besloten toepassing van het 6% btw-tarief op verbouwingen en renovaties niet (nogmaals) te verlengen. Hiermee komt per 1 juli 2015 definitief een einde aan de toepassing van het 6%-tarief op de arbeidscomponent bij renovatie- en herstelwerkzaamheden van woningen die ouder zijn dan twee jaar. Dit geldt voorlopig echter niet voor schilder-, stukadoors- en isolatiewerkzaamheden aan dergelijke woningen. Oók na 1 juli 2015 kunnen deze werkzaamheden met toepassing van het verlaagde btw-tarief worden verricht.

Btw op renovatie en herstel woningen weer naar 21%
De kogel is door de kerk. Ondanks verwoede pogingen van diverse organisaties, zoals Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en CNV Vakmensen, om de huidige regeling (nogmaals) te verlengen is het einde van de termijn nu daadwerkelijk in zicht. Dat betekent dat de btw op de arbeidscomponent van renovatie- en herstelwerkzaamheden aan woningen na 1 juli 2015 weer wordt verhoogd naar 21%.

Verlaagd tarief van toepassing 
Het moment waarop de verbouwing of renovatie is afgerond is bepalend voor het antwoord op de vraag of het 6%-tarief van toepassing is. Zie voor meer informatie ook ons bericht: Einde 6%-tarief op herstel- en renovatiewerkzaamheden daadwerkelijk in zicht?

Hiermee komt voorlopig echter geen einde aan de toepassing van het 6%-tarief voor schilder-, stukadoors- en isolatiewerkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan twee jaar.

De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat als de schilder-, stukadoors- of behangwerkzaamheden deel uitmaken van een bepaald aannemingswerk, dat zij voor de tarieftoepassing dan mogen worden afgesplitst van de aanneemsom waardoor deze werkzaamheden óók na 1 juli 2015 tegen het 6%-tarief belast blijven. Voorwaarde is dat de werkzaamheden op de door de aannemer uitgereikte offerte en factuur wordt afgesplitst van het overige werk.

Het 6%-tarief voor isolatiewerkzaamheden geldt – net als nu bij verbouwingen renovatie – alleen voor de arbeidscomponent. Ook bij het aanbrengen van (isolatie)glas en bij schilrenovatie kan het 6%-tarief (deels) worden toegepast (aanbrengen van isolerende gevelelementen).

Wij adviseren om per 1 juli 2015 een duidelijk onderscheid op de factuur te (laten) maken tussen het verrichten van renovatie- en herstelwerkzaamheden van woningen (21%-tarief) en schilder-, stukadoors- en isolatiewerkzaamheden aan bestaande woningen (6%-tarief).

Voor de schilder- en stukadoorswerkzaamheden geldt bovendien dat het gebruikte materiaal mag worden meegenomen onder het 6%-tarief.